Aihearkisto: treenit

Vihdoin se vuosiraportti 2019

Oho, yli vuosi viime päivityksestä. Ei edes vuosiraporttia.

Tässä siis JO VARMASTI KOVIN KAIVATTU tiivistys vuodesta 2019:

Alkuvuosi oli poikkeuksellisen iisi. Turhauttavan iisi.

Leikkasin tukkani lyhyeksi pitkästä aikaa ja ihmettelin vähän miksi en tehnyt sitä aiemmin.

Keväällä treenit (verkkovalmennus) kulkivat niin hyvin, että vihdoin näin tarpeen palkata pt:n suunnittelemaan harjoitteluani. Kesäkuussa aloitin valmennuksen ja sain vihdoin jopa takakyykyn kulkemaan vähän paremmin.

Teatterin viereen kyhättiin pubi ja minähän kärkyin päästä sitä siivoamaan ja pääsin.

Syyskuuhun asti elämä luisti oikein mahtavasti. Treenit kulki, ostin uudet silmälasit ja kännykän, vaeltelin pyynikillä ja käsin Jyväskylässä.

No sitten elämä lähti luisumaan johonkin helvettiin taas vaihteeksi. :D

Ensin iski lenssu ja sit selkä kramppas heti perään. Siihen jäi treenit. Juuri kun kuvittelin saaneeni elämäni sellaiseksi, ettei treeni taukoja tulisi.

Muutimme porukoitteni vuokra-asuntoon kissanmaalle ja koska kämppä oli melkoinen pommi, lähdimme sitä sitten remontoimaan. Voi olla että kirjoitan jonkun koosteen remontista sit kun tää on jotenkin ”valmis”, mutta tässä lyhyesti:

Muutto. 10 tuntia. 3 range roveria, 4 tavallista autollista ja 3 peräkärryllistä tavaraa. Ja oltiin muka karsittu kamaa hyvin ennen muuttoa, joo ei. Ollaan muuton jälkeen raivattu kamaa pois lisää varmaan autollinen ja toinen mokoma vielä pitäisi. Meidän pyynikin kämppä oli säilytystila ”taivas” (tai miten sen nyt ottaa kun turhaa roinaa kasaantuu nurkkiin huomaamatta hirveet määrät) ja uusi kämppä säilytystiloiltaan surkea. Oon yrittänyt nyt vaan raivata ja raivata tavaraa, ettei tarvis ostaa säilytysratkaisuja, joihin uppoisi turhaa roinaa.

Mehän aloitettiin remontti heti kun muutimme. Mikä oli virhe. Joko olisi pitänyt remontoida ennen muuttoa tai ainakin puolen vuoden päästä muutosta. Tilanne oli yksinkertaisesti se, ettemme meinanneet mahtua asumaan koko asunnossa. Tavaraa oli vaan liikaa. Puolen vuoden päästä sitä olisi vähemmän, sekä olisin ehkä tehnyt joitakin asioita toisin, jos olisin ehtinyt katsella ympärilleni. Kiitos koronan ja julkisivurempan, se remppa tosin olisi venahtanut varmaan loppu vuoteen 2020. Huoneessa mitä ei rempattu oli vaan neliön verran lattiaa näkyvissä ja se oli polku Jessen tietokoneen luo.

Onneksi saimme remontti avuksemme ihana Häriksen, jonka kanssa ihmettelimme seinien ylitasoitusta ja maalailimme. Tapettien poisto oli oma seikkailunsa, koska seinistä paljastui aina vaan ikävämpiä yllätyksiä. Huonosti peitettyjä ovia, hiomattomia kittauksia, monta sataa reikää, suoraan rappauksen päälle lätkittyä tapettia, outoa maalia mihin tasoite ei tarttunut jne ihanaa. Ylitasoitimme 4 seinää. Lopussa Jesse alkoi olla aika hyvä siinä.

Ja tietenkään lattia remonttia suunitellessamme emme tajunneet huomioida asbestia. Sitä pirulaista löytyi eteisen lattiasta.

Keittiön hella ja jääkaappikin uusittiin. Jääkaapin kätisyyden vaihtoon meni viikko. :D

Remonttiin ryhtyessä töissä oli hyvin resursseja, enkä voinut kuvitella että asia äkisti muuttuisi, mutta sehän muuttui. Että niiden kymmentuntisten työpäivien jälkeen tulin kotiin nyhtämään seinästä tapettia. Kyllä siinä hommassa uuvahti äkkiä, etenkin kun nukkumisjärjestelyjen takia en saanut edes nukkua kunnolla. Omaa aikaa otin raa’asti vaan käymällä ravintolassa syömässä harva se päivä. :’D

Lyhyesti: Loka-joulukuu oli perseestä. Opittua: 1. Rupea remonttiin vain kun maksat sen itse 2. Rupea remonttiin ihmisen kanssa joka haluaa remontoida myös. Jesse parka ei ihan odottanut sitä mitä oli edessä, kun sanoin haluavani ”vähän pintaremontoida”. Enkä minäkään. :D

Saatiin sentään seinät kuntoon ennen joulua, niin sain sitten vähän vetää happea alkuvuodesta, mutta jätän lattiaremontit yms kerrottavaksi siinä remontti-rapsassa, jos semmosen saisin aikaiseksi tehdä. Siittä rapsasta saattaa tulla ihan viihdyttävä. Mun pitäisi varmaan yrittää piirtää se.

Mutta se vuodesta 2019. Jos haluatte kuva materiaalia elämästäni, seuratkaa instassa: jenna.ranta… En suoraan sanoen halua täyttää domainin tallennustilaa kuvilla jotka mulla on jo istassa. :D

 

 

VUOSI 2018

Tämä teksti on kirjoitettu alkuvuodesta, mutta se unohtui luonnokseksi. Kai mulla oli jokin hieno suunnitelma lisätä tähän jotain kuviakin. Mut antaa nyt vaan mennä.


Huh mikä vuosi. Huomattavasti parempi kuin vuosi 2017. Tosin siihen ei paljon vaadittu. :’D Oon miettinyt pääni puhki miten saisin selitettyä sen kuinka paljon asiat ovat muuttuneet kuluneen vuoden aikana, mutta nykyinen elämä kuulostaa varmaan laimeelta monen korvaan, eikä pointti mene perille. Eli mennään raa’asti verraten vuoteen 2017.

TYÖ.

VUONNA 2017 olin töissä jotenkin kroonisesti ylityöllistetty osittain omasta syystäni ja osasta muita syitä. Suoritin tutkintoa, joka tressasi ja ahdisti aivan helvetisti. En saanut mitään kehitystä töissä aikaan. Valmistuin siivoustyönohjaajaksi joulukuussa.

VUONNA 2018 pistin heti alkuvuodesta hösseliksi kun resurssit vapautuivat opiskelusta työn tekoon. Tein monta toimenpidettä jotka toivat paljon lisää tehokkuutta työskentelyyn mm. muutin työsuunnitelman päiväkohtaisesta viikkokohtaiseksi, kokeilin työtehotaulukkoa, otin siivousvaunut käyttöön (joka oli yllättävän työlästä, muutenhan ne olisivat tulleet käyttöön aikoja sitten) ja paras juttu: Aimo saapui. Aimo on ihana pieni ja ketterä yhdistelmäkone (eli pesee ja kuivaa lattiat).

Työ keveni Huomattavasti. Ja hyvä niin, koska alkukesästä olin semmoisessa liemessä, että ilman alkuvuoden uudistuksia, olisin varmaan kaatunut nokalleni. Mutta hyvä sekin kokemus oli, koska sain vaan lisää bensaa liekkeihin muuttaa työtapojani lisää.

Ennen peruspesut yms harvemmin tehtävät työt kasaantuivat hiljaisille viikoille ja koko homma saattoi mennä pieleen vaikka flunssan takia. Vuonna 2017 hommia kerääntyi vuodelle 2018 ja se oli rankka rasti sitten keväällä kun töitä ei voinut venyttää yhtään pidemmälle. Uudistin hommaa tämän skenaarion jälkeen niin, että peruspesut on pilkottu pienempiin osiin ja työtä pitäisi olla KOKO AJAN sen verran, ettei olisi mahdoton rasti jäädä yksin kuukaudeksi. Kun se näemmä on mahdollista… <___<’

Kun työpari vaihtui, oli myös hyvä sauma ottaa uusi asenne oman joustamisen suhteen ja ruveta hieman itsekkäämmäksi. Peräkkäiset vapaa päivät ovat nyt itselle tärkeä prioriteetti ja yritän tehdä työni niin, ettei muu elämäni mene aina tauolle kun pitää tehdä enemmän töitä.

VUOSI 2019? Ei varmaan ole kovinkaan yleistä, että seitsemän vuosi töissä tuntuu olevan se kaikista miellyttävin tähän mennessä. Toivottavasti systeemit toimii ja saisin tänä vuonna vielä pari uudistusta tehtyä. Yritän saada näet oman työalueeni digiaikaan. ;)

HYVINVOINTI

VUONNA 2017 hyvinvointini koki suuren harppauksen, koska sain työkalut selättää jo vuosia piinaneen huonon ruokahalun. Kirjasin toukokuusta alkaen syömiseni Sulamoon, jotta sain dataa siittä söinkö tarpeeksi vai en. Näläntunteeni oli häiriintynyt, enkä kokenut nälkää normaalisti. Tavoite oli syödä niin paljon kun pystyi lihomatta, mutta paino totta kai nousi, koska ei keho tajua muuten nopeuttaa aineenvaihduntaa.

Ja VUONNA 2018 lopetin toukokuussa makrojen seuraamisen ja kokeilin selvitä ilman. Eihän se heti lähtenyt rullaamaan, mutta nyt loppu vuodesta voin iloisena todeta että osaan syödä tarpeeksi. Jaa mistä sen tiedän? Koska paino ei nouse, mutta treenit kulkee. Voisin ehkä syödä hieman enemmän ja optimoida treenitulokset jos laskisin makroja, mutta vaiva-hyötysuhde ei ole tarpeeksi hyvä tavoitteisiini nähden.

Päätin rukata vähän nukkumistani myös. Rupesin menemään tuntia aijjemmin nukkumaan, vaikka se tarkoittaa tuntia vähemmän Jessen kanssa oleilua. Tämä nosti energia tasoja todella paljon. Väillä tästä lipsun, mutta pyrin siihen että suurimpana osasta päiviä pyrkisin meneen sänkyyn kasilta.

VUOSI 2019?

Laatuun pitäisi hieman jaksaa keskittyä mitä tulee syömiseen ja nukkumiseen.

TREENIT

VUOSI 2017 oli huonoin treenivuosi mitä on ollut sen jälkeen kun olen yrittänyt treenata. Treenasin lihaskuntoa vain 34 kertaa. Mitään kunnon putkia tai kehitystä ei päässyt tapahtumaan.

VUOSI 2018 on ollut tähän mennessä paras treenivuoteni. Vaikka se sisälsi yhteensä 4 kuukautta totaali taukoa treeneistä. Mutta loput 8 kuukautta treenasin säännöllisesti ja nousu johteisesti. Tämä vuosi päihittää jopa vuoden 2015 kun treenasin crossfittiä, kahvakuulaa ja kuntosalia, jolloin treenejä riitti ympäri vuoden. Mutta kehitys on aivan erillaista. Mulla oli aerobinen kunto parempi kuin nyt, mutta kiitos tarpeeksi syömisen, voimatasot ovat vihdoin alkaneet nousemaan. Mulla on tällä hetkellä paras lihaskunto ikinä, vaikka aktiivista treeniä on takana vasta kolme kuukautta. Alkuvuonna oli myös hyvä kolmen kuukauden putki, mutta ohjelma ei ollut niin hyvä kuin tämä loppuvuonna ollut. Uhosin hankkivani valmennusta tänä vuonna, mut se vähän jäi hyvien verkkovalmennusten jalkoihin. XD

VUOSI 2019? Toivottavasti pystyn koko vuoden treenaamaan säännöllisesti, enkä antaisi työn pistää kapuloita rattaisiin. Ja pysyisin terveenä. Aion lisätä aerobista harjoittelua ja kehonhuoltoa enemmän viikko ohjelmaan. Aloitan uudella ohjelmalla viikon päästä ja saas nähä mihin kuntoon se vie. Olen myös ilmoittautunut ilmajoogan starttitunnille.

ENGLANNIN OPISKELU

VUONNA 2017 aloin kiinnostua opettelemaan englannin kieltä. En edes muista mistä se alun perin lähti. Vuoden lopussa latasin worddiven ja ostin yhden oppikirjan.

VUONNA 2018 innostuin oikein kunnolla englannin opettelusta. Huomasin että opin ja etenkin sen että kielen opettelu on rentouttavaa. Halu oppia oli niin itsestä lähtöisin, että kaikenlainen suorittaminen loisti poissaolollaan. Kävin syksyn työväenkurssia ja opin ääntämisen. Nyt olen edennyt omaan tahtiin, koska etenen nopeammin kuin kurssilla. Opettelin 3500 asiaa worddivessä kolmessa kuukaudessa.

VUOSI 2019?
Jos etenen samaan tahtiin mitä olen kuukauden edistynyt, osaan alkeet (step into english kirjat 1-2) jo kesällä. Veikkaan kyl et jossain vaiheessa vauhti hiipuu. Tiedän 2B tasolle asti kirjat mitä ostan. Jossain välissä on varmaan pakko päästä taas harjoittelemaan keskustelua jotenkin.

ELI VUONNA 2019:

Kehittää työntekoa edelleen ja siirtää työsuunnittelu sähköiseen muotoon
Lisätä hieman laatua syömisiin ja nukkumiseen.
Treenata säännöllisesti ja nousujohteisesti.
Lisätä kehonhuoltoa ja aerobista
Oppia englannin alkeet

Ja lisäksi…

Kokeilla sarjakuvien julkaisua instagramissa
Raivata kotoa turhaa roinaa pois

Syksyn kuulumiset

Tässä ehtikin vierähtää pieni tovi ilman blogi postauksia, mutta nyt minulla riittääkin kertomista.

Töissä menee aivan mahtavasti. Viime postauksessani kerroinkin tehneeni melko hardcore kuukauden töissä ja laskeskelin tuossa myöhemmin et tein kuukauden aikana n. 40 tuntia ylitöitä. :’D Kesä meni kyl lokoisasti kun sai tehdä vähemmän töitä. Mutta tuli myös oltua kotona turhan paljon ja sit lomalla teinkin niin, että olin kolmen viikon aikana vain viisi yötä kotona. :’D Olin Riikassa, Valkeakoskella ja Jyväskylässä. Hyvä loma, vaikka töissä käyminen oli tuntunut jonkin aikaa paljon rentouttavammalta hah!

Mutta kevään rykäsy avasi silmät hyvin sille että systeemi kusee. Uhriutumisen sijaan (:D) aloin kriittisesti tutkailemaan työtapojani. Etenkin työn jaksotusta. Kaikki viisi vuotta kun olen ollut talossa kokopäiväsenä, tapana on ollut että sesonki aikoina keskitytään ylläpitosiivoukseen ja sesonkien välissä paiskitaan niska limassa peruspesut. Ehkä hieman pakonkin edestä koska työmenetelmät eivät olleet tarpeeksi tehokkaat ekoina vuosina. Mutta tänä vuonna kun olen saanut työtehoa nostettua huomattavasti, huomasin ajattelevani ”huh kohta on sesonki ja saa vähä ottaa rennommin”. SIIS MITÄ HELVETTIÄ!??

En tiedä olisinko millon alkanut tätä systeemiä kyseenalaistamaan ilman tätä kevään rykäisyä, jonka suurin ongelma oli ne rästissä lojuvat peruspesut.

Otinpa siis loppu kesästä syyniin alkaan jaksoittamaan/pilkkomaan työläämpiä töitä niin, että tilat eivät pääse missään välissä ns. huonoon kuntoon vaan kiinnittynyttä yms likaa poistetaan sitä mukaan kun sitä syntyy. Käyn talot läpi kerran kuussa ja listaan tehtävät mitä tehdään seuraavan kuukauden aikana. Tähän mennessä systeemi on toiminut aika hyvin. Ja uskon että jos kävisi kevät 2018 tapaus uudelleen, pystyisin priorisoimaan paremmin ja ainoa asia mikä mahdollisesti kärsisi olisi vapaa päivät.

Tsemppasin taas englannin opettelun kanssa ja omaksi yllätyksekseni ilmottauduin työväenkurssille opettelemaan enkun alkeita. Ja se on ensimmäinen viikottain toistuva harrastus sitten lukion. Ai että mää tykkään! Worddiven kimppuunkin olen palannut ja haastoin itseni pääsemään kaikki kurssit läpi kolmessa kuukaudessa. Edelleen olen aikataulussa. :D

Treenitkin kulkee! Joka on suuri yllätys jo siinä, että yleensä jos olen jostain innoissani (enkkusta) niin päähäni ei mahdu muuta. Enkun pänttäys into kärsi HETKEN kun aloitin treenit, mutta nyt olen jo pari viikkoa porskuttanut MOLEMPIA hyvällä innolla. WOW!!! Oon aivan hurmioitunut.

Treeniohjelma on nettivalmennuksesta ja ekaa kertaa elämässäni teen 4-jakoisella ohjelmalla. Olen treenannut ekaa kertaa elämässäni mm. takaolkapäitä ja pohkeita. Hassua miten yht’äkkiä multa löytyy ihan uusia ”kohtia” kropasta kun on saanut ”uusia” lihaksia pumppiin. Luulin etten jaksaisi nytkyttää eristettyjä liikkeitä, mutta niitä on yllättävän hauska tahkoa raskaiden perusliikkeiden jälkeen. En myöskään uuvu samalla tavalla kuin koko kropan treeneissä. Ja parasta on se että saa treenata perjaatteessa aina kun jaksaa! Mulla tulee töiden takia väkisinkin pari kolme päivää viikkoon etten ehdi salille aamulla/päivällä joten lepopäivät kyllä tulee pidettyä. Yksi jakoisessa oli pakko pitää vähintään joka toinen päivä lepo ja se saattoi osua töiden kanssa niin hölmösti ristiin, että tuli aivan liian pitkiä taukoja.

Ai niin , vaihdoin myös salia! Vaihdoin fysiosalilta isolle ketjusalille. Ja joo, ei mitään toivoa mahtua sinne treenaan illalla…

Pakko varmaan vielä tän vuoden puolelle ostaa pt palveluita, koska kuten aina ennenkin, jalkoihin ei meinaa voima tarttua millään. Joku jossain väitti et naisten aloitus paino takakyykyssä on 30-40 kiloa ja mä en ole koskaan päässyt edes tuonne 30 kiloon asti. :'(

Rupesin tossa kuukausi sitten menemään tuntia aijjemmin nukkumaan, vaikka se aika on poissa netflixsin ääressä sipsien mättämisestä Jessen kanssa vietetystä ajasta. Ja tässähän on tapahtunut yllättäviäkin muutoksia tämän takia:

  1. Aamukiukku on kadonnut. Oon ollut melkoinen raivotar aamuisin töissä ensimmäiseen ruokataukoon asti, mutta nyttemmin oon ollut aika zen. (Tai niin zen kun voi olla kun siivoaa iltakoulun sotkuja.)
  2. Herään vapaapäivisin ennen Jesseä välillä.
  3. Oon ollut aikaansaavempi.

Aika hauska etten edes tuntia vähemmillä unilla tuntenut olevani väsynyt, enkä osannut yhdistää aamukiukkuani nukkumiseen, koska välipala yleensä sai mielen taas tasaisemmaksi. Mut niin se uni vaikuttaa verensokeriin yms aika paljonkin, joten ehkä mulla vaan pysyy nyt verensokeri tasasempana aamuisin. Unen määrä ei itseasiassa keskiarvoltaan ole pahemmin noussut, mutta vanhan 5-12 tunnin unien sijaan nukun nyt 7-10 tuntia. Puoli tuntia voisi vielä saada lisää, mutta se täytyy repiä parantamalla unen laatua.

Olikohan muuta. Ei kai. Julkaisen tän tekstioksennuksen nyt vaan, koska muuten se jää julkaisematta. Son moro!